
Kastamonu Gezi Rehberi
Kastamonu diğer bir ismiyle Evliyalar şehri olarak bilinir. Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan bu tarihi kentte farklı dönemlere ait birçok tarihi eser vardır. Antik çağ ve Türk-İslam dönemlerinden kalma eserleri günümüzde hala görmek mümkündür. Kastamonu Kalesi başta olmak üzere, camileri, türbeleri ve saat kulesiyle tarihi mekanlar günümüzde hala eskileri yaşatmaya devam etmektedir. İlk kent tarihi müzesi de Türkiye’de Kastamonu merkezinde açılmıştır.
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bu güzel il Karadeniz’in güzel iklim özelliklerini de yaşatır. Bu sebeple karasal iklime sahiptir. Ocak ve Şubat ayları soğuk geçse de Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle tatilcileri kendisine hayran bırakır. Sıcak dönemlerde gezerek yeşilin tadına varacağınız bu kenti kış aylarında ziyaret ederseniz Ilgaz dağlarında kayak yaparak keyifli ve eğlenceli günler geçirebilirsiniz.
Karadan ulaşmak isteyenler için İstanbul’a yaklaşık 500 km uzaklıkta bulunan bu güzel şehir, başkente 240 km uzaklıktadır. Haftanın hemen hemen her günü 1 saat süren uçuş süresiyle İstanbul’dan bu şehre ulaşmak mümkündür. Otobüs firmaları ise günün her saati ülkenin dört bir yanından gezginleri buraya getirebilir.
Kastamonu’da Ziyaret Edilmesi Gereken Müzeler
Özellikle kış mevsiminde bu şehri ziyaret edecek olanlar, ziyaretlerinin bir kısmını müzelere ayırmalılar. Aslında bir şehrin tarihini, mirasını, geçmişini en iyi yansıtan eserlerde orada bulunacağı için bir kenti gerçekten tanımak istiyorsanız müzelerini ziyaret etmeli ve orada bulunan eserleri inceleyerek bilinmeyenleri öğrenmelisiniz.
Kastamonu Arkeoloji müzesi, Roma dönemine ait parçalarla harmanlanmış Osmanlı eserleriyle ve güzel bir bahçe içinde misafirlerini karşılar. Küpler ve mezar taşları bahçenin içerisinde yer alan diğer kalıntıları görmek mümkündür. Binayı görmeniz ve bahçesindeki eserleri incelemenizle kendinizi oranın havasına kaptıracak ve geçmişe gideceksiniz. 1941-1943 yılları arasında Antik Pafilagonya civarında bulunan eserlerin toplanmasıyla müze olarak kurulmasına karar verilmiştir.
19. yüzyıldaki Osmanlı mimarisinin belkide en güzel ve en önemli eserlerinden biri olan Liva Paşa Konağı, Etnografya müzesi olarak kurulmuştur. Mir Liva Sadık Paşa’nın özel olarak yaptırdığı üç katlı yapıda oldukça farklı bölümler yer almaktadır. İçerisinde harem ve selamlık bölümleri bulunan, dışında, kesme taş, tuğla ve kerpiç kullanılan bu bina her haliyle kendisine hayran bırakıyor. Üst katı eski konak evi olarak canlandırılan yapının içerisinde, erkeklerin sohbet odaları ve misafir odası gibi yerler bulunmaktadır. Kullanılan eşyalardaki el işçiliği ve ahşap ağırlıklı oluşu ziyaretçilerin hayran kaldığı diğer bir unsurdur. Günlük yaşama ait, mutfak eşyası, dokumalar, giysiler gibi parçalarında bulunduğu bu Konak 1997 yılından beri Etnografya Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Karadeniz’in İncisi Kastamonu
Bir şehrin en çok merak edilen şeylerinden birisi şüphesiz doğal ve tarihi güzellikleridir. Şehrin güzelliklerini görebileceğiniz en güzel yerlerden biri Cumhuriyet Meydanında bulunan saat kulesidir. 1885 yılında yapılan bu kule yüksek bir tepede bulunmaktadır. Hemen her sokak başında bir hamam, bedesten, mezarlık ya da türbe görmenin mümkün olduğu bu şehir ziyaretçiler açısından oldukça ilgi çekicidir. Bu şehri keşfetmek için sokaklara çıkıp yürümek ve günümüze getirdiği tarihi manzaraları seyretmek yeterli olacaktır. Kentte konaklama için her mevsim oldukça uygun fiyatlı ve konforlu yerler bulabilmek mümkündür.