
Bağdat Gezi Rehberi
Tüm gezginlerin hayatlarında en az bir kere gitmeyi hayal ettikleri bir yer vardır. İşte bu yerlerden biri de şüphesiz Bağdat’tır. Gerçek şu ki, daha az bilinen ve daha az gidilen turistik yerleri keşfetme merakı ve yerel halkı ile konuşma heyecanı eminiz birçok insanı büyüleyen bir deneyimdir. Sizi Bağdat’a götürüyoruz. Önce biraz tarihinden bahsetmeden bu kadim şehri tanımlayamayız. Irak’ın başkenti Bağdat, M.Ö. 3000 yılından kalma uygarlıklar olan Sümerler, Akadlar, Babiller ve Süryanilerin’in hüküm sürdüğü yerlerdi. Daha sonra M.S. 8-9. yüzyıllar boyunca bölge Persler, Rumlar ve Romalıların geçişinden sonra Arap yönetimi altında etkili olmuştu. İslam’ı şehrin ana dini olarak ilan eden Araplar, Moğol ve Türk askerleri saldırılarına boyun eğdikten sonra 762 yılında Bağdat’ı kurmuştur.
Irak Ulusal Müzesi
Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Irak’ta kazılar başlatan İngiliz arkeolog Gertrude Bell’in başlattığı bir koleksiyonu içeren Irak Ulusal Müzesi, Mezopotamya uygarlık çağından değerli parçaların sergilendiği özel yerlerden biridir. 2003 yılında Irak Savaşı sırasında bölge yağma için bir hedef haline gelmişti. Yağma sonrası eksik kalan eserlerin bir kısmını kurtarmak için büyük bir çaba sarf eden müze, 2015 yılında resmen açıldı. Koleksiyonu daha iyi korumak için yeri değiştirilen müze, dünyanın en büyük arkeoloji koruma servetine sahip müzelerden biri olarak kabul edilmektedir. İslamiyet öncesi dönemden İslam Arap dönemine kadar uzanan Eski Sümer, Babil ve Asur uygarlıklarının eserlerini görmek için kaçırılmaması gereken bir yerdir.
Bağdat Müzesi
Bağdat Müzesi, bölge tarihinin ve Bağdat kültürünün en iyi örneklerinin bir araya getirilerek sergilendiği eşsiz bir yerdir. Tigre Nehrinin kıyısında bulunan müze, yetmişli dönemlerde açıldı ve o zamandan beri önemli bir ilgi odağı olarak hafızalara kazındı. Müze içerisinde Bağdat halkının günlük yaşamı ve tarihi hakkında önemli bilgiler sunuluyor.
Firdos Meydanı
Farsça da “Cennet” anlamına gelen Firdos, her yıl çok sayıda Iraklı insanları cezbeden bir meydandır. Burada mimari ve tarihi önemi çok olan turizm açısından önem arz eden yapıları bulabilirsiniz. Çevresindeki başlıca turistik yapılar; Ramazan Camisi, Filistin Oteli ve Sheraton Ishtar gibi otellerden oluşuyor. Meydanda “Özgürlük” ü simgeleyen yeşil renkli bir de heykel bulunmaktadır.
Osmanlı Kalesi
Osmanlı Kalesi, 19. yüzyılda Osmanlılar tarafından inşa edildi. Kale “Qishla” olarak bilinir ve bu tanım askeri savunma binası anlamına gelmektedir. Şehrin herhangi bir noktasından görünen kale çevresinde restorasyon çalışmaları halen daha devam etmektedir. Kale çevresinde yemyeşil bahçeler, antik pazarlar, çeşitli dünya mutfağı restoranları ve önemli kültürel etkinliklerin düzenlendiği alanlar mevcuttur.
Ebu Hanifa Camisi
Ebu Hanifa Camii, Bağdat kentindeki en büyük Sünni camilerden biridir. İslam dini içtihat okulunun kurucusu olan Ebu Hanifa an-Nu’m mezarının etrafında inşa edilen bu anıt, Samsam el-Daula tarafından Abidian Buwayhid hükümeti tarafından inşa edilmiştir. Daha sonra, 1067 yılında kutlanan ve Bağdat’taki ilk büyük fakülte kabul edilen yakınlarındaki Büyük İmam Okulu’nu inşa eden Al-Khwarizmi tarafından beyaz kubbeli bir türbe inşa edildi. Günümüzde yenilenmiş on bin metrekarelik camii kompleksi, 5.000 kişilik bir doluluk kapasitesine sahiptir.
Tahrir Meydanı
Bağdat’ın kalbinde yer alan Tahrir Meydanı, Kurtuluş Meydanı olarak da biliniyor. Tüm şehrin en büyük ve en merkezi meydanıdır. Meydanda Irak Cumhuriyeti’nin kurulmasını temsil eden 1958 dönemlerini yansıtan bir duvar resmi bulunmaktadır.
El Mutanabbi Heykeli
Şehir merkezinde bulunan El Mutanabbi Heykeli, bölgenin daha sanatsal ve felsefi yönünü örneklendiriyor. Bağdat entelektüelleri ve gezginler için bir cennet olarak bilinen kentin kültürel kalbi heykel meydanında kitapçılar, kafeler ve restoranlara erişim imkânı bulabilirsiniz.